فصلنامه علمی «مطالعات دانشگاه» در موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی و با همکاری انجمن آموزش عالی ایران منتشر می‌شود. در این فصلنامه مقالاتی به چاپ خواهد رسید که ذیل موضوعاتی چون تاریخ دانشگاه، فلسفه‏ دانشگاه، مطالعات فرهنگی و اجتماعی دانشگاه، مسائل فرهنگی و اجتماعی دانشجویان، اعضای هیئت‏ علمی و کارمندان شاغل در نظام آموزش عالی کشور به نگارش درآمده باشد. از آنجا که هدف فصلنامه تولید و ترویج دانش و نقد آثار، دیدگاه‏‌ها و نظریه‏‌های موجود است در حد امکان از پذیرش و چاپ مقالات ترویجی، مروری و نقد کتاب در حوزه‌‏های موضوعی مذکور نیز استقبال می‌‏کند. در اینجا به برخی مقررات عمومی فصلنامه و نحوه تنظیم مقاله برای بارگزاری و ورود به فرایند داوری اشاره خواهیم کرد: 

 

انواع مقالات مورد پذیرش در فصلنامه مطالعات دانشگاه

 

مقالات اصیل پژوهشی (Original Research Paper) 

مقالات مروری (Review Paper) 

مقالات ترویجی (Promotional Paper)

نقد کتاب (Book Review) 

نکته: نقد کتاب فرمت خاص خود را دارد که بایستی از منوی «راهنمای نویسندگان» و زیرمنوی «فرم‌ها و دستورالعمل‌ها» دریافت نمایید.

 

برخی نکات کلی

 

1) قبل از ارسال مقاله اصول اخلاقی فصلنامه را مطالعه فرمایید.

2) ارسال مقاله جهت ورود به فرایند داوری مشمول هزینه نمی‌باشد و رایگان است. 

2) فایل مقاله باید بدون نام و طبق فرمت فصلنامه تنظیم شود.

3) صفحه اول شامل عنوان مقاله، چکیده و کلیدواژه‌های انگلیسی است. صفحه دوم نیز شامل عنوان مقاله، چکیده و کلیدواژه‌های انگلیسی است.

4) ترجمه انگلیسی چکیده حتما می‌بایست توسط فردی متخصص به زبان انگلیسی تنظیم شود. استفاده از نرم‌افزارهای ترجمه غیرقابل قبول است.

5) بدنه مقاله باید دارای 9 سرعنوان به این شرح باشد (در صورت نیاز، در هر یک از این تیترها، فقط مجاز به یک زیرعنوان هستید):

مقدمه و بیان مسئله، پیشینه تحقیق، روش، یافته‌ها، نتیجه‌گیری، سپاسگزاری، مشارکت نویسندگان، تعارض منافع، و منابع

6) قبل از ارسال مقاله از نحوه ارجاع‌دهی درست مطمئن شوید و قوانین کپی‌رایت را رعایت فرمایید. 

7) کلیه مقالات باید با یک سطر فاصله مابین خطوط با نرم­افزار Word تایپ شوند و به همراه فایل PDF آن، در سامانه مجله به آدرس jte.sru.ac.ir  بارگذاری شوند. لازم به ذکر است که کلیه مراحل داوری مقاله و پیگیری‌های بعدی نیز از طریق سایت نشریه صورت خواهد گرفت.

8) از به کار بردن واژه‌­ها و اصطلاحات لاتین که دارای معادل متداول فارسی است خودداری نمائید. در صورت لزوم معادل انگلیسی کلمات در پرانتز مقابل کلمه درج شود. از درج کلمات انگلیسی در پاورقی خودداری فرمایید.

9) بخش نتیجه‌گیری باید فقط دربرگیرنده نتایج مستخرج از خود مقاله باشد. یعنی از ذکر هرگونه نتیجه که پیش ­از این در دیگر مقالات ارائه‌شده و نیز از ذکر بیان دلایل نتایج به‌دست‌آمده در همین تحقیق، خودداری شود.

10) منابع حتما می‌بایست به شیوه APA ارجاع‌دهی شود (هم در درون متن و هم در فهرست منابع). در صورت عدم رعایت APA مقاله وارد فرایند ارزیابی نخواهد شد. .

11) در این مرحله نیاز به رعایت حاشیه‌ها و فونت‌ها و قالب کلی فایل نشریه اجباری نیست، اما نویسنده باید فایل مقاله خود را به صورت مرتب ارائه نماید.

 

سامان‌دهی مقاله‌ها

1. عنوان مقاله (کوتاه و رسا باشد)

2. چکیده 

چکیده یکی از بخش‌های مهم مقاله است که در صفحه‌ ای مستقل به‌صورت سازمان‌یافته (300 تا 350 کلمه) با تاکید بر پیشینه و اهداف، روش، یافته‌ها و نتیجه‌گیری بدون ذکر منابع و علامت‌های اختصاری و بدون درج پاورقی اماده می‌گردد. تطبیق چکیده فارسی و انگلیسی الزامی است.

پیشینه و اهداف  (Background and Objective): در بخش پیشینه و اهداف، مختصری از پیشینه پژوهش و همچنین بیان مسئله ارائه می‌گردد. اهداف باید بطور شفاف بیان شود و مخاطبان پس از مطالعه آن به درستی با اهداف و ضرورت تحقیق آشنا شوند.

روش Method: روش باید شامل اطلاعات کلی در مورد جامعه و نمونه، نحوه انتخاب نمونه ها، ابزار جمع‌آوری داده‌ها، مواد استفاده شده در پژوهش، روند انجام پژوهش و زمان و نوع مداخله و نوع تحلیل های آماری باشد.

یافته‌ها (Findings): شامل شرح یافته‌ها متناسب با هدف پژوهش و تجزیه‌وتحلیل‌های آماری است.

نتیجه گیری (Conclustion): بخش نتیجه‌گیری نباید تکرار‌‌یافته های پژوهش باشد. در این بخش جمع بندی نهایی یافته‌ها همراه با توصیه‌های محقق، کاربردهای بخش‌یافته یا نتایج در رشته تخصصی بیان گردد. پیشنهادات و محدودیت‌ها و موانعی که در سر راه تحقیق وجود داشته نیز ذکر گردد.

چکیده طوری تنظیم شود که بعد از حذف تیترها یک متن منسجم به دست آید. 

3. واژه های کلیدی (Keywords): کلمات اصلی که در متن مقاله قابل بررسی و جستجو باشند (سه الی پنج کلمه به ترتیب حروف الفبا) واژه‌ها، به استثنای اسامی خاص و مکتبها، با حروف کوچک نوشته می‌شود.

بدنه مقاله طبق توضیحات زیر تکمیل شود:

1. مقدمه و بیان مسئله

ابتدا به مقدمه، شرح و بیان مساله پژوهش بپردازید. دوم، اهمیت و ارزش موضوع را شرح دهید. سوم، اهداف خود را توضیح دهید. در نهایت توضیح دهید خواننده در مقاله با چه موضوعاتی مواجه خواهد شد اما نتیجه‌گیری از مباحث به عمل نیاورید.

2. پیشینه تحقیق

در این بخش براساس مطالعات گذشته، مبانی نظری پژوهش بیان می‌شود. منظور از مبانی نظری، ارائه تعاریف و مفاهیم به‌کار رفته در پژوهش به صورت روشن است و باید براساس مطالعات معتبر قبلی صورت گیرد. در بخش دوم ادبیات پژوهش به ارائه مطالعات مشابه که قبلاً توسط پژوهشگران دیگر صورت گرفته پرداخته می‌شود (عنوان مطالعه داخل گیومه ذکر گردد). تنها به ارائه کلیاتی از مطالعات انجام گرفته پیشین در بخش مقدمه اکتفا می‌شود. ویژگیهای بارز این قسمت:

  • طرح سابقه بر اساس یک نظم زمانی/ دیدگاهی/مکتب فکری یا هر طبقه‌بندی دیگر؛
  • طرح ارتباط ادبیات مورد بررسی با موضوع تحقیق؛
  • بیان نقاط قوّت، ضعف و محدودیت‌های ادبیات موضوع؛
  • صرف نظر از طرح مطالب شخصی و تعصب آمیز؛
  • طرح یافته‌های موافق و مخالف در ادبیات؛
  • ارائه روند و سیر تحقیق و طرح جهت‌گیری آن؛
  • نقد و بررسی تئوری‌های طرح شده؛
  • مشخص کردن محدوده زمانی مورد بررسی؛
  • برقراری ارتباط بین ادبیات موضوع با موضوع مورد تحقیق

3. روش

در این بخش نوع پژوهش براساس هدف و ماهیت معرفی می‌شود. همچنین نحوه گردآوری داده‌ها بیان می‌شود. معمولا پژوهش‌های علمی از روش های مطالعه میدانی و کتابخانه‌ای برای گردآوری داده‌ها و اطلاعات استفاده می‌کنند. همینطور جامعه آماری و در صورت لزوم نمونه آماری معرفی می‌شوند. سپس گزاره‌های پژوهش (فرضیه‌ها یا سؤالات) ارائه می‌گردد. همچنین آزمون‌های آماری مورد استفاده و نرم‌افزار تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها نیز معرفی می‌شود.

4. یافته‌‌ها

برخی تجزیه ‌و تحلیل کمّی را به تحلیل توصیفی و تحلیل تبیینی (علّی) طبقه‌بندی کرده‌اند. در سطح تحلیل کمی توصیفی چگونگی توزیع داده‌های تجربی هر یک از متغیرهای مستقل و وابسته از طریق شاخص‌های آماری مناسب بیان می‌شود. در سطح تحلیل تبیینی با علت‌کاوی سروکار داریم و رابطه علّی میان متغیرها جستجو می‌شود. تحلیل کیفی  نیز در سه سطح قابل انجام است: توصیف، تبیین و تفسیر. این بخش شامل تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها، نمودارها و جداول به‌دست‌آمده از تحقیق، بحث و استدلال روی نتایج و نوآوری­ها و همچنین بحث روی اعتبار‌سازی نتایج به‌دست‌آمده باشد.

5. نتیجه‌گیری

در این قسمت محقق باید به نتیجه معقول، منطقی و مستدل برسد. نداشتن تعصب و سوگیری غیرمنصفانه در نتیجه‏گیری، ارتباط‏دادن نتایج با مباحث مطرح شده در پیشینه، ارائه راهبردها و پیشنهادهایی برای تحقیقات آینده، مشخص‏کردن نقش نتایج در پیشبرد علوم و کاربرد آن، از جمله مواردی است که محقق باید به آنهاتوجه داشته باشد.

6. سپاسگزاری (در صورت نیاز)

در قسمت تقدیر و تشکر باید مشخص شود که مقاله ارسالی حاصل طرح تحقیقاتی یا پایان‌نامه بوده و شماره ثبت، تاریخ ثبت، محل ثبت و تأمین‌کننده منابع مالی ذکر گردد. همچنین از مؤسسه تأمین‌کننده بودجه، افراد و یا سازمان‌هایی که به‌نحوی در انجام مطالعه و یا نگارش مقاله همکاری نموده‌اند قدردانی می‌گردد.

7. مشارکت نویسندگان

میزان مشارکت نویسندگان در نگارش مقاله بطور مختصر شرح داده شود. اینکه هر نویسنده عهده‌دار چه بخشی از کار مقاله بوده است.

8. تعارض منافع

لطفاً هرگونه تعارض احتمالی منافع (مالی مستقیم، مالی غیرمستقیم، تعارض حرفه‌ای و مالکیت فکری) را ذکر نمایید.

مالی مستقیم: اشتغال، مالکیت سهام، کمک هزینه و ثبت اختراع.

مالی غیرمستقیم: حق امتیاز، مشاوره و مالکیت سرمایه گذاری مشترک.

تعارض حرفه ای و مالکیت فکری: ارتقای سازمانی و نظریات تخصصی شخصی.

نویسندگان باید هنگام ارسال مقاله اطلاعات مربوط به منافع مالی یا دیگر منافعی که در نگارش مقاله تاثیرگذار بوده است، را بیان کنند. همچنین نویسندگان باید منابع حمایت مالی مقاله را نیز اعلام نمایند. کامل کردن و امضاء فرم اظهارنامه تعارض منافع برای نویسندگان ضروری است.. چنانچه تعارض منافع وجود نداشته باشد جمله زیر باید در بخش تعارض منافع اضافه شد:

«هیچ‌گونه تعارض منافع توسط نویسندگان بیان نشده است»

9. منابع

در این بخش ابتدا منابع فارسی سپس منابع انگلیسی به ترتیب حروف الفبا آورده شود.

ارجاعات درون متنی و فهرست منابع باید به شیوه APA تنظیم شود. برای اطلاع از نحوه ارجاع دهی به لینک زیر مراجعه کنید:

https://guides.library.uq.edu.au/referencing/apa6

نکته 1. در منابع فارسی اسامی کوچک نویسندگان باید کامل نوشته شود.

نکته 2. در کتابهای ترجمه شده به فارسی، در انتهای منبع، تاریخ اصل اثر داخل پرانتز نوشته شود.

نکته 3. اطلاعات کتابشناختی اثر مورد استفاده باید به‌طور صحیح و کامل نوشته شود.

 

چک‌لیست فایل‌های ارسالی

 

1) صفحه عنوان Cover Letter  شامل اسامی نویسندگان به همراه مرتبه علمی، رشته، و وابستگی سازمانی آنها

2) فایل مقاله بدون نام طبق فرمت فصلنامه (چکیده کوتاه انگلیسی هم در فایل بعد از چکیده کوتاه فارسی درج شود)

3) گزارش مشابهت‌یابی ایران‌داک طبق راهنما (بیش از 15 درصد نباشد)

4) فرم تعارض منافع  (DOC/PDF)

5) فرم اصالت اثر و تعهد‌نامه (DOC/PDF)